Twijfel

Iemand zei mij ooit ‘Bij twijfel geen twijfel.’ En ondanks dat ik daar op dat moment geen seconde in geloofde heeft deze opmerking uiteindelijk een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Simpel, het is namelijk waar. Mensen zeggen altijd maar ´ik weet het niet’ en ‘ik twijfel, ik wil het allebei’ Maar eigenlijk is er altijd iets wat je liever wilt (en/of beter kunt doen).

 

De twijfel bestaat niet, het is echter een moment waarop je vastloopt omdat het willen, vinden en het moeten nog even geen gezamenlijke weg hebben kunnen vinden. Er is iets wat je weerhoudt om te doen wat je wilt. Vraag is wat, en waarom. Je weet wel wat je wilt, je durft of kan er alleen nog niet (direct) aan toe te geven.

 

Het is niet zo dat je niet weet wat je wilt. Maar je durft de keuze niet te maken omdat je bang bent dat je de verkeerde keuze maakt; achteraf spijt krijgt. Maar geen keuze maken is erger dan de verkeerde keuze maken. Het leven is vallen en opstaan en daar horen ook die momenten bij dat je dat ene schepje sambal beter níet in dat gerecht had kunnen doen, die ene broek níet in de droger had moeten doen en ook dat ‘ene’ drankje waardoor je niet in staat was om uit je bed te komen de volgende morgen gewoon had moeten laten staan.

 

Luister ik zeg niet dat iedereen altijd maar alles moet doen wat je in een ‘twijfel’ moment eigenlijk weet dat je wilt doen. Ik zeg alleen tegen alle (beroeps) twijfelaars; in godsnaam kies! Er is altijd iets wat je het liefste wilt doen en iets wat je het beste kunt doen. Het zal toch echt een samenwerking van je willen en het denken moeten zijn. Je wilt iets, je bedenkt in hoeverre dat wel of niet kan en maakt een (overwogen) keuze. De truc is om je dan ook nog goed te voelen bij de keuze die je hebt gemaakt.

 

Kiezen is moeilijk als je deze samenwerking tussen het hoofd en het hart niet op orde hebt/ kunt vinden. Uiteindelijk komt het toch weer terug bij evenwicht. Vind je eigen persoonlijke evenwicht in het denken, willen en voelen en ontdek dat ook jij ene keuze kan maken!