Wispelturig

Wispelturig

 

Laten we eens heerlijk zeiken over het weer. Die godvergeten hitte de oorlog verklaren en bij alle goden eisen dat het vanaf nu gaat zoals wij het willen. Ze zeggen dat het altijd de Nederlanders zijn die wat te zeuren hebben over het weer. Maar laten we even duidelijk zijn over een aantal dingen. Wij mogen zeiken over het weer. Het Nederlandse weer is als het leven zelf. Fanatiek proberen we orde te scheppen in de chaos en te voorspellen en plannen om onze routines maar vast te houden. Zo is het weer ook, we proberen het te beheersen, voorspellen en begrijpen maar soms gebeuren er nu eenmaal onverwachte dingen. Ik kan er wel om lachen. En het is toch heerlijk dat we daar dan lekker over kunnen zeiken. Misschien moeten we het zien als een groot geluk dat elk seizoen in Nederland een spel is van uitersten. Ik vind dat zelf eigenlijk wel lekker in ieder geval.

 

Mensen met een hekel aan regen hebben het vaak zwaar in ons landje dacht ik voorheen maar nu weet ik beter. Zij hebben het juist goed, zij hebben de mogelijkheid hun frustratie en geluk te kunnen laten afhangen van iets zo totaal oncontroleerbaars als het weer. (Want nu kunnen ze wéer niet met hun kroost in de bakfiets heen en weer fietsen tussen speeltuin, zwembad en ijssalon maar móeten ze thuis blijven. Waar de kids zichzelf vermaken, met een DVD van een onderzoekend klein kind genaamd Dora, met veel te grote ogen. En móeten zij er met een koffie verkeerd en de krant naast zitten. Zielig hè?) Heerlijk toch hoe je door het weer de kans krijgt een stuk verantwoordelijkheid niet zelf te hoeven dragen. Gewoon kunt zeggen dat het een kutdag is omdat je natgeregend bent, twee keer. En dat de kids niet te houden zijn door het onweer. De hond je tapijt verpeste door de modder aan haar poten en de kat de boel onder kotst want ‘hij kan niet tegen de warmte’ want ‘daar zijn we in Nederland niet aan gewend’.

 

Ik houd helaas van elk weertype en kan me overal in voegen. Het enige waar ik echt een tekort aan kan hebben is licht. Maar is het niet verschrikkelijk zielig voor mij dat ik niet kan zeuren over het weer? Mag ik dan daar over zeuren? Want het is toch verschrikkelijk oneerlijk dat we al weken mooi weer hebben en bij mij de woonkamer niet is overstroomd en het dak er nog op zit omdat wij weer geen windhoos hebben gekregen. En erger nog, dat als dit allemaal wel gebeurd was ik het waarschijnlijk ook nog had kunnen accepteren. Laten we de oorlog verklaren aan het godvergeten weer in Nederland. Want ik wordt er zo gelukkig van. Om depressief van te worden.

 

No Reproduction Without Creditline